Ο πρωθυπουργός του Περού Χοσέ Αντόνιο Τσανγκ Εσκομπέδο παραιτήθηκε από το αξίωμα του λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου Γκαρσία και λιγότερο από ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος Αλάν Γκαρσία ωστόσο υποβάθμισε την εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ήταν απροσδόκητη για πολλούς.

Ο Γκαρσία αντικατέστησε τον Τσανγκ διορίζοντας πρωθυπουργό την υπουργό Δικαιοσύνης Ροζάριο Φερνάντες, η οποία θα συνεχίσει παράλληλα να ασκεί και τα υπουργικά της καθήκοντα.

Ο Γκαρσία άφησε όλους τους υπόλοιπους υπουργούς στις θέσεις τους. "Δεν υφίσταται καμιά κρίση εδώ", είπε χθες. "Ο Δρ. Τσανγκ έχει πανεπιστημιακά καθήκοντα που δεν μπορούσε να μην εκπληρώσει. . . θα αναλάβει εκ νέου καθήκοντα ως καθηγητής και πρύτανης πανεπιστημίου".

Ο Τσανγκ επιστρέφει στην πρυτανεία πανεπιστημίου μετά από παρατεταμένη άδεια. Υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας του Γκαρσία από το 2006 κι ανέλαβε πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο, μετά από ανασχηματισμό.

Οι πολίτες του Περού θα ψηφίσουν για να αναδείξουν νέο πρόεδρο την 10η Απριλίου και η διαδικασία αναμένεται να έχει και δεύτερο γύρο, τον Ιούλιο. Ο Γκαρσία εγκαταλείπει το ύπατο αξίωμα της χώρας τον Ιούλιο.