Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνει τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν νορβηγός πρώην υπουργός, σε επιστολή του προς την Νορβηγική Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ.

«Συνέβαλε στην αποκάλυψη του ακραίου επιπέδου παρακολούθησης εθνών από άλλα έθνη, καθώς και πολιτών», αναφέρει ο πρώην υπουργός με το Κόμμα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς Μπάαρντ Βέγκαρ Σόλχτζελ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας την κίνησή του.

«Ο Σνόουντεν βοήθησε τους ανθρώπους να γνωρίσουν τι είχε συμβεί και έδωσε ώθηση στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της εμπιστοσύνης των λαών στις κυβερνήσεις, το οποίο έχει κομβική σημασία ως προϋπόθεση για την ειρήνη», συμπληρώνει ο κ. Σόλχτζελ.

Στην επιστολή τους, ο πρώην υπουργός και ο σύντροφός του στο Κόμμα Σοσιαλιστικής Αριστεράς Σνόρε Βάλεν σημειώνουν ότι δεν επικροτούν αναγκαστικά κάθε δραστηριότητα του κ. Σνόουντεν, του αποδίδουν ωστόσο τα εύσημα για το γεγονός ότι «αποκάλυψε τη φύση και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης παρακολούθησης».