Η βουλή της Νικαράγουας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση σήμερα την κατάργηση του ισχύοντος ορίου για τις προεδρικές θητείες στη χώρα, μια απόφαση που θεωρητικά παρέχει στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία επ' αόριστον και τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την δημοκρατία στην κεντροαμερικανική αυτή χώρα, κάτι που έχουν εκφράσει η αντιπολίτευση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέλη του κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκρίνουν κατ' άρθρο το νομοσχέδιο.

Εάν πράγματι το επικυρώσουν, αυτό θα σημάνει ότι και η Νικαράγουα, όπως και άλλα κράτη στη Λατινική Αμερική, από τη Βολιβία ως τον Ισημερινό, θα δώσει στους προέδρους εξουσίες πέραν των συνηθισμένων στις πολιτικές παραδόσεις τους.

Αυτό θα επιτρέψει στον 68χρονο Ορτέγα, έναν από τους πιο σημαντικούς αντιπάλους των ΗΠΑ στον ψυχρό πόλεμο -όταν η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν τον αντιμετώπιζε με ανοικτή εχθρότητα- να επιδιώξει να εκλεγεί για τέταρτη φορά πρόεδρος. Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα εάν και κατά πόσον θέλει να είναι υποψήφιος το 2016, αλλά γενικά οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν πως θα είναι.

Ο πρώην μαρξιστής αντάρτης και σύμμαχος του εκλιπόντος τέως προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες είναι ο πρόεδρος της Νικαράγουας από το 2007. Είχε πάρει για πρώτη φορά την εξουσία μετά την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα το 1979 και εξελέγη επίσημα πρόεδρος για μία θητεία το 1984.

Η διασπασμένη αντιπολίτευση της Νικαράγουας κατηγορεί τον Ορτέγα ότι την καταστέλλει για να διατηρήσει την εξουσία του και επιμένει ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί αυξάνει τις εξουσίες του ελαττώνοντας τα μέσα δημοκρατικού ελέγχου.

Το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN) διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η οριστική έγκριση της μεταρρύθμισης είναι ουσιαστικά τυπική διαδικασία. Η αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά τη σημερινή ψηφοφορία, στην οποία η τροποποίηση εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην πρώτη ανάγνωση.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι αναγκαίες», υποστήριξε ο Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Ανεξάρτητου Κόμματος της αντιπολίτευσης. «Ίσως να είναι σημαντικές για τον πρόεδρο, διότι του δίνουν απόλυτη εξουσία», πρόσθεσε.