Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, μέλη μιας από τις κυριότερες ομάδες που μετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας στην Ουκρανία, εκδίωξαν δια της βίας σήμερα από το υπουργείο Γεωργίας άλλους ακτιβιστές, πιο ριζοσπαστικούς, οι οποίοι είχαν εδώ και πολλές ημέρες το κτίριο αυτό, στο κέντρο του Κιέβου.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης Σπίλνα Σπράβα («Κοινό Συμφέρον») βγήκαν από το υπουργείο αφού οι εκπρόσωποι του, επίσης αντιπολιτευόμενου, κόμματος Σβόμποντα («Ελευθερία»), τους ανάγκασαν να το εγκαταλείψουν ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για την αμνήστευση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί μετά τις πρόσφατες ταραχές στη χώρα.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται τα μέλη της Σπίλνα Σπράβα που φορούν κουκούλες και στολές παραλλαγής. Οι ακτιβιστές έφυγαν από το υπουργείο όταν δεκάδες μέλη του Σβόμποντα εμφανίστηκαν στο χώρο για να τους βγάλουν έξω. Οι τελευταίοι κρατούσαν ρόπαλα και φορούσαν προστατευτικά κράνη, ωστόσο είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

Το πέμπτο κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων και για πολλούς τραυματίες. Προς το παρόν η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Στο κέντρο του Κιέβου, που έχει καλυφθεί από ένα ελαφρύ στρώμα χιονιού, επικρατούσε ηρεμία σήμερα, μετά από πολλές ημέρες ταραχών. Ελάχιστοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οπλισμένοι με γκλομπ ή μπαστούνια του μπέιζμπολ «περιπολούσαν» στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ορισμένα από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες έμοιαζαν εγκαταλειμμένα.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν εισβάλει την Κυριακή και στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά το εκκένωσαν την επόμενη ημέρα αφού οι αρχές απείλησαν ότι θα κηρύξουν την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν παρέμεναν εκεί.

Εκτός πρωτεύουσας, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει και άλλα κυβερνητικά κτίρια σε πολλές περιοχές, κυρίως στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ακτιβιστές που σχετίζονται με το Σβόμποντα έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές άλλου κινήματος από ένα κτίριο στην πόλη Λβιβ.