Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει «ισχυρή πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία» και «πιθανόν θα καταφύγει στον εκφοβισμό και σε έκνομα μέσα» για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του το 2015, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ.

«Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται από τη οργή των πολιτών και της αντιπολίτευσης εξαιτίας των καταχρήσεων της εξουσίας από την κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς» εκτίμησε ο Κλάπερ στην έγγραφη κατάθεσή του προς τους γερουσιαστές της επιτροπής Πληροφοριών.

Οι διαφορετικές τακτικές που εφαρμόζει ο Γιανουκόβιτς για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, κυρίως εξασφαλίζοντας τη στήριξη της ελίτ, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε «μια βαθύτερη υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών», σύμφωνα με τον Κλάπερ.

Η πρώτη δόση του πακέτου βοηθείας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία συμφώνησε να δώσει η Ρωσία προς την Ουκρανία το Δεκέμβριο «θα επιτρέψει στο Κίεβο να αποφύγει μία δημοσιονομική κρίση βραχυπρόθεσμα». Όμως σε αυτό «ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η εξάρτηση της ουκρανικής οικονομίας από τη Μόσχα» καθιστώντας την χώρα «πιο ευάλωτη στις πιέσεις της Ρωσίας, ειδικά σε ενεργειακά θέματα» παρατήρησε επίσης ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.