Σχεδόν το 34% των παιδιών κάτω των 18 ετών στην Ισπανία διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση, Save The Children, η οποία επικαλείται στοιχεία της Eurostat. 

Οι οικογένειες πολλών παιδιών δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για υγιεινή διατροφή, σχολικά βιβλία ή ένδυση.
«Η έλλειψη κρατικών πόρων για την προστασία των παιδιών είχε μέχρι τώρα καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο επικεφαλής του ισπανικού παραρτήματος της οργάνωσης, Αλμπέρτο Σοτέρες Γκονζάλεζ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση διαθέτει λιγότερα χρήματα για την κοινωνική στήριξη, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει την Ισπανία να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του εθνικού ελλείμματος και να εντείνει τα μέτρα για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Η Ισπανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ανήλθε τον Νοέμβριο στο 26,7%. 

Σε απάντηση στο πακέτο διάσωσης προς τη χώρα, η Save The Children ξεκίνησε μια εκστρατεία, στη διαφήμιση της οποίας απεικονίζεται ένα μικρό αγόρι να φορά μια πινακίδα όπου αναγράφεται «Και εμένα ποιος θα με σώσει;».
Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης, 2,8 εκατομμύρια ανήλικα παιδιά βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Περίπου το 25% των οικογενειών δεν έχουν αρκετά χρήματα για την αγορά φρούτων ή λαχανικών σε καθημερινή βάση, ενώ το 20% διαθέτει μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια ανά μέλος.