Την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στα Σκόπια, σε πρώτη φάση, και σε ολόκληρη τη χώρα, σε δεύτερη φάση, ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το δίκτυο φυσικού αερίου θα καλύπτει όλους τους Δήμους των Σκοπίων και ακόμη επτά γειτονικούς Δήμους της πρωτεύουσας της χώρας (συνολικά 17 Δήμους), ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι, το κόστος του έργου στα Σκόπια θα ανέλθει στα περίπου 100 εκατ. Ευρώ. Η κατασκευή του δικτύου θα ξεκινήσει το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Ωστόσο, μέρος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα αρχίσει να λειτουργεί το 2016.

Το έργο θα κατασκευαστεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου- ιδιωτικού τομέα.

Τις προσεχείς ημέρες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

Η συμφωνία δημόσιου- ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του δικτύου και της διανομής φυσικού αερίου θα ισχύει για 20 χρόνια. Μετά απ' αυτή την περίοδο, όλο το σύστημα φυσικού αερίου θα περάσει στην κυριαρχία του Δημοσίου της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στη χώρα και πρόσθεσε ότι εξασφάλισε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

TAGS