Τουλάχιστον 250 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας - από τα 650 εκατομμύρια που ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη- δεν ξέρουν γράμματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Τομέα Παιδεία του ΟΗΕ τα 130 εκατομμύρια από αυτά φοιτούν σε κάποιο δημοτικό σχολείο αλλά δεν καταφέρνουν να γράψουν, να διαβάσουν ή να κάνουν μια απλή αριθμητική πράξη.

Στη ίδια έρευνα- που καταρτίστηκε από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα για λογαριασμό της UNESCO- υπολογίζεται ότι ο παιδικός αναλφαβητισμός κοστίζει σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως 129 δισ. δολάρια ετησίως.

«Η αιτία εντοπίζεται κυρίως στην ελλιπή εκπαίδευση των δασκάλων» δηλώνει ο εκπρόσωπος της UNESCO Τζένσεν Βίμπεκ ο οποίος πρσθέτει ότι στο 75% των σχολείων οι δάσκαλοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

«Οι δάσκαλοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον αυτής της γενιάς», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπούκοβα συμπληρώνοντας πως «πρέπει ως το 2015 να προσληφθούν 5,2 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί και όλοι να δουλέψουμε σκληρά για τη σωστή τους κατάρτιση».
 

TAGS