Ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι αναλφάβητο

Ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι αναλφάβητο

Τουλάχιστον 250 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας - από τα 650 εκατομμύρια που ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη- δεν ξέρουν γράμματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Τομέα Παιδεία του ΟΗΕ τα 130 εκατομμύρια από αυτά φοιτούν σε κάποιο δημοτικό σχολείο αλλά δεν καταφέρνουν να γράψουν, να διαβάσουν ή να κάνουν μια απλή αριθμητική πράξη.

Στη ίδια έρευνα- που καταρτίστηκε από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα για λογαριασμό της UNESCO- υπολογίζεται ότι ο παιδικός αναλφαβητισμός κοστίζει σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως 129 δισ. δολάρια ετησίως.

«Η αιτία εντοπίζεται κυρίως στην ελλιπή εκπαίδευση των δασκάλων» δηλώνει ο εκπρόσωπος της UNESCO Τζένσεν Βίμπεκ ο οποίος πρσθέτει ότι στο 75% των σχολείων οι δάσκαλοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

«Οι δάσκαλοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον αυτής της γενιάς», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπούκοβα συμπληρώνοντας πως «πρέπει ως το 2015 να προσληφθούν 5,2 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί και όλοι να δουλέψουμε σκληρά για τη σωστή τους κατάρτιση».
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο