Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή διαβούλευση για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η Τουρκία απειλεί να βάλει «φωτιά» στην ΑΟΖ Λευκωσίας.

Η Άγκυρα εξέδωσε νέα οδηγία ( NAVTEX), την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει περιοχές για έρευνες υδρογονανθράκων από το σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasa». Οι περιοχές αυτές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 13 Μαΐου του 2014.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί στα «οικόπεδα» «4», «5», «6» ενώ θα βρεθεί και απέναντι από την χερσόνησο του Ακάμα, βορειοδυτικά της Πάφου. Μια κίνηση που προδήλως αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδεχομένως προκαλεί αναστάτωση και στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες στα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι έρευνες αυτές αποτελούν συνέχεια εκείνων που είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε το ερευνητικό σκάφος παραμένει στην περιοχή της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο, το «Barbaros» είχε εισέλθει και στο «οικόπεδο 3», πλησίασε τις ακτές του Πρωταρά και του Παραλιμνίου ενώ τις περισσότερες ημέρες βρισκόταν κοντά στο ακρωτήρι του κατεχόμενου Απόστολου Ανδρέα.

Το εν λόγω τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το συνοδεύουν τα σκάφη υποστήριξης «M/V Bravo Supporter» και «M/V Deep Supporter». Πληροφορίες της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα η Άγκυρα θα εκδώσει ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις, δεσμεύοντας περιοχή κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ και στα οικόπεδα 4, 5 και 6 της ΑΟΖ.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, τότε το θερμόμετρο ανεβαίνει πολύ επικίνδυνα στην περιοχή...

Γ. Κοκ.