Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε σήμερα τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς την αντιπολίτευση.

"Η έκκλησή μου προς τον ουκρανό πρόεδρο: έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αλλά ενεργείστε με σοβαρότητα τηρώντας τις υποσχέσεις σας προς την αντιπολίτευση", τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να κρίνω εάν η πρόταση περί αμνηστίας είναι μια πρόταση, την οποία ο πρόεδρος κάνει για να κερδίσει χρόνο γνωρίζοντας ότι ορισμένοι όροι δεν μπορούν να εκπληρωθούν –όπως για παράδειγμα η πλήρης εκκένωση της πλατείας Μεϊντάν– ή εάν μιλάει σοβαρά και εάν παρασκηνιακά γίνονται ήδη προσπάθειες αποκλιμάκωσης.. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω", τόνισε.

Η ουκρανική αντιπολίτευση αρνήθηκε χθες να υποστηρίξει το νόμο περί αμνηστίας που ενέκρινε το Κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ η Ρωσία απείλησε το Κίεβο με διακοπή της οικονομικής της βοήθειας.