Τον «ασκό του Αιόλου» στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας άνοιξε η πρόταση του προέδρου της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τα βασικά χαρακτηριστικά του εκλογικού συστήματος στη Βουλγαρία. Ο κ. Πλέβνελιεφ ανακοίνωσε την πρότασή του, με έκτακτο διάγγελμα προς το έθνος, το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την πρόταση Πλέβνελιεφ, στις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο οι Βούλγαροι θα κληθούν, ταυτόχρονα, να απαντήσουν αν στηρίζουν την πλειοψηφική εκλογή μέρους των βουλευτών, την εφαρμογή της υποχρεωτικής ψηφοφορίας και της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος διαμέσου του διαδικτύου.

Την υποστήριξή του στην πρόταση αυτή εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ.

«Εγώ είμαι οπαδός του δημοψηφίσματος και δεν βλέπω τίποτα το άσχημο στο να πραγματοποιηθεί. Εάν το κοινοβούλιο το απορρίψει, εμείς θα διοργανώσουμε πανεθνική συλλογή υπογραφών. Ώστε να έχουν την ευκαιρία οι Βούλγαροι να εκφράσουν την άποψη τους για το επίκαιρο και σημαντικό θέμα του εκλογικού συστήματος που μας απασχολεί εδώ και είκοσι χρόνια». Αυτό δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος του GERB, σύμφωνα με τον οποίο η υλοποίηση της πρότασης του προέδρου θα έχει ως συνέπεια τον εκσυγχρονισμό και την εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα.

Διαμετρικά αντίθετες απόψεις εξέφρασαν, ωστόσο, οι αρχηγοί των υπόλοιπων τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με την πρόταση του, ο Βούλγαρος πρόεδρος για άλλη μια φορά εξυπηρετεί πολιτικά το GERB, δήλωσε στον βουλγαρικό Τύπο ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ξεκάθαρος σκοπός της πρωτοβουλίας του προέδρου Πλέβνελιεφ είναι να αποτραπεί η έγκριση του νέου Εκλογικού κώδικα, που θα βάλει τέρμα, στην ανέντιμη πρακτική 'εκλογομαγειρικής' που εφαρμόζει το GERB».

Ο αρχηγός του συμπολιτευόμενου «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» επεσήμανε, ότι τυχόν νομοθετική έγκριση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας επειδή παραβιάζει τη μυστικότητα της ψήφου, όπως είπε ο κ. Στανίσεφ, επικαλούμενος παλιότερη απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου για το θέμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΣΚ, η εκλογή του Ρόσεν Πλέβνελιεφ στις προεδρικές εκλογές, πριν από δύο χρόνια «έγινε με νοθεία και τεχνάσματα», όπως είπε.

Ο ηγέτης του «Κίνηματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν κατηγόρησε τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ, ότι «εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα του GERB που θέλει να ματαιώσει την έγκριση του καινούργιου Εκλογικού Κώδικα» όπως είπε σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού BTV.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ χαρακτήρισε τον Βούλγαρο πρόεδρο «άτομο, το οποίο εξελέγη στο νυν αξίωμα του με τις μεγαλύτερες απάτες στις περασμένες δεκαετίες».

 

Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αναφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο στις εκλογές αφού ο ίδιος εξελέγη με απάτη», όπως είπε ο πρόεδρος του εθνικιστικού «Ατάκα» στα βουλγαρικά ΜΜΕ.