Στα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους στην εποχή μας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στη Βιέννη κατά την πρώτη μιας σειράς δεκάδων εκδηλώσεων για το Έτος Μνήμης με την ευκαιρία της εφετινής 100ης επετείου από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μόνον με τη γνώση της ιστορίας μας μπορούμε να προωθήσουμε με ενθουσιασμό το εγχείρημα Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτς, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα τόσο η πτώση του «Σιδηρού Παραπετάσματος» πριν από 25 χρόνια, όσο και η ένταξη των χωρών της Κεντροανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 10 χρόνια.

Ο μόλις 27 χρόνων Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών —ο νεαρότερος υπουργός στην Ευρώπη— εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Έτος Μνήμης 2014 θα χρησιμεύσει για μια ενασχόληση με τις πολλές πτυχές της αυστριακής ιστορίας και για τη μετάδοση ενός «ενθουσιασμού για το εγχείρημα Ευρώπη» στη νέα γενιά.

Μέσω του δικτύου των αυστριακών διπλωματικών εκπροσωπήσεων προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Έτους Μνήμης 2014, σε συνεργασία και με άλλους οργανωτές, πάνω από 120 εκδηλώσεις στο εξωτερικό αλλά και στην ίδια την Αυστρία, με μια από τις σημαντικότερες να είναι η μεγάλη διεθνής έκθεση στο ξακουστό «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία με θέμα «Αγαλλίαση και δυστυχία. Ζωή με το Μεγάλο Πόλεμο 1914-1918», που θα εγκαινιαστεί στις 29 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο.

Με την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία κατά της Σερβίας, στις 28 Ιουλίου του 1914, άρχιζε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος στην ιστορία της Ανθρωπότητας και αυτό που άρχισε ως εκστρατεία κατά της Σερβίας, εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε μια παγκόσμια σύρραξη, πρωτοφανών διαστάσεων στην ιστορία.

«Με συμμετοχή 70 εκατομμυρίων στρατιωτών από τους οποίους σχεδόν δέκα εκατομμύρια έπεσαν νεκροί, 20 εκατομμύρια επέστρεψαν τραυματίες, οι περισσότεροι βαριά, ενώ σε πάνω από επτά εκατομμύρια ανήλθαν οι νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό», εξηγεί τις τραγικές συνέπειες του πολέμου ο επικεφαλής των οκτώ ιστορικών που επιμελούνται την έκθεση στο Σάλαμπουργκ, Πέτερ Φριτς.

Της κήρυξης του πολέμου από την Αυστροουγγαρία είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα, στις 28 Ιουνίου του 1914, η επίσκεψη —παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις και μια ήδη αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του— στο Σαράγεβο της επαρχίας της Βοσνίας, του αρχιδούκα και διαδόχου του αυστροουγγρικού θρόνου, Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, που έπεσαν την ίδια ημέρα νεκροί από τις σφαίρες ενός Σέρβου εθνικιστή.

Η αφορμή θεωρήθηκε από πολιτικούς και στρατιωτικούς στην πρωτεύουσα Βιέννη, η ευπρόσδεκτη ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή τη σχεδιαζόμενη από χρόνια, στρατιωτική επίθεσή τους κατά της Σερβίας και των επιδιώξεών της να αποδυναμώσει την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία και να ιδρύσει ένα νοτιοσλαβικό κράτος.

«Ένα τελεσίγραφο προς τη Σερβία, οι λάθος συμβουλές προς τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ από τους πολεμοκάπηλους της πολιτικής και του στρατού, η επινόηση μιας συμπλοκής Σέρβων κατά αυστριακής στρατιωτικής μονάδας και προπάντων οι λανθασμένες εκτιμήσεις ως προς τις αντιδράσεις Ρωσίας, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, έδωσαν τελικά τον έναυσμα για την κήρυξη του πολέμου, και αυτοί οι συσχετισμοί με την παραπέρα εξέλιξη του πολέμου θα παρουσιαστούν στην έκθεση», τονίζει ο ιστορικός Πέτερ Φριτς.

«Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το πώς ένας σύγχρονος, υψηλά πολιτισμένος κόσμος, που έχει πολλές ομοιότητες με τον σημερινό, μπόρεσε το 1914 σχεδόν από τη μία ημέρα στην άλλη, να βρεθεί στο μεταίχμιο ενός φονικού πολέμου και πόσο δύσκολο ήταν κατόπιν να εξέλθει από αυτόν, να τον τερματίσει», συμπληρώνει ο ιστορικός Κρίστιαν Ραπ.