Σε πλήρη εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη με τον κωδικό «Αυγή της Οδύσσειας». Μετά από μία προσωρινή διακοπή ευρωπαϊκές και αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς από στεριά, θάλασσα και αέρα τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα. Εντολή για κατάπαυση του πυρός έδωσαν οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις σε όλες τις μονάδες τους η οποία τέθηκε σε ισχύ σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας από τις εννιά το βράδυ. 

Την Κυριακή αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου Growler πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές. Αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας του Λίβυου ηγέτη. Μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί περισσότεροι από 110 πύραυλοι Τομάκοχ καταστρέφοντας 22 στόχους του συστήματος αεράμυνας σε Τρίπολη και Μιζουράτα ενώ πραγματοποιούνταν όλη την ημέαρα ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης.

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Τα 15 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούν από χθες το βράδυ για την επιβολή της no fly zone, δεν έχουν αντιμετωπίσει "καμία ιδιαίτερη δυσκολία" , δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και “δεν χρειάστηκε να βάλλουν κατά στόχων είτε στον αέρα είτε στο έδαφος”.

Εν τω μεταξύ, εντός των προσεχών ωρών αναμένεται να εμπλακεί στις επιχειρήσεις το Κατάρ, βάσει ανακοίνωσης του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Το Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα που έχει ανακοινώσει επίσημα ότι προτίθεται να μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Διπλωμάτης στον ΟΗΕ έκανε λόγο και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Πάντως, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Αnsa, αεροκάφη των Εμιράτων αναμένονται την Κυριακή σε αεροπορική βάση της Σικελίας για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις κυρίως σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι Άραβες δεν επιθυμούσαν οι στρατιωτικές επιθέσεις να πλήττουν αμάχους, όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιταλία, ενώ δυνάμεις έχουν διαθέσει η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Κατάρ. Εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ και από αύριο ξεκινά η συντονισμένη επιχείρηση του.

Αποστάσεις κρατούν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ υπέρ τάχθηκε η Ιαπωνία. Η Τουρκία, που αρχικώς ήταν αντίθετη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει όσο απαιτείται για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.789child

Εν αναμονή της τελικής απόφασης του ΝΑΤΟ το ελληνικό Πεντάγωνο. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έκανε μια ουσιαστική και επί της αρχής έγκριση του στρατιωτικού σχεδίου, το πρωί της Κυριακής, που παρουσιάστηκε από το στρατηγείο της Συμμαχίας και αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση.  Από τα ξημερώματα της Δευτέρας το ΝΑΤΟ, αναμένεται να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το πολιτικό - στρατιωτικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζει ποιοι θα είναι οι στόχοι, τι κατηγορίας στόχοι θα πληγούν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε σχέση με τον πολιτικό στόχο που βάζει το ΝΑΤΟ.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας το ΝΑΤΟ, αναμένεται να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα σε ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Λιβύης έχει, καταρχήν, διαθέσει τις βάσεις  της Σούδας, τη βάση του Αράξου και του Ακτίου, η οποία δευτερευόντως θα χρησιμοποιηθεί εάν απαιτηθεί για την προσγείωση ιπτάμενων ραντάρ.

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στη Σούδα, όπου προσγειώθηκαν 6 μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ2000 από το Κατάρ και επίσης Μιράζ2000 από τη Γαλλία. Στον Άραξο έχουν προσγειωθεί 8 βελγικά F16.

Η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει τη Συμμαχία ότι μπορεί να δώσει ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τη κεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μια φρεγάτα με το ελικόπτερό της, η οποία βρίσκεται ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στη Σούδα. Έφτασαν τα έξι μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ2000 από το Κατάρ και επίσης Μιράζ2000 από τη Γαλλία. Στον Άραξο έχουν προσγειωθεί 8 βελγικά F16.

Η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει τη Συμμαχία ότι μπορεί να δώσει ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τη κεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μια φρεγάτα με το ελικόπτερό της, η οποία βρίσκεται ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΕΘΑ τονίζει ότι “Η Ελλάδα σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις τής ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΕΘΑ στην οποία διευκρινίζεται ότι “στην παρούσα φάση η χώρα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”.