Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν απόψε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι παραβίασε το Σύνταγμα προχωρώντας σε έναν «εκβιασμό» έναντι των βουλευτών του κόμματός του την ώρα της ψηφοφορίας, χθες, ενός νόμου που χορηγεί αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές.

«Έχει τεκμηριωθεί ότι πολλοί βουλευτές ψήφισαν για λογαριασμό άλλων, γεγονός που συνιστά παραβίαση του Συντάγματος», τόνισαν οι Βιτάλι Κλίτσκο, Αρσένι Γιατσενγιούκ και Ολέγ Τιαγκνιμπόκ σε κοινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών βρισκόταν «στα πρόθυρα της διάσπασης» και ότι πολλοί βουλευτές δεν ήθελαν να εγκρίνουν το νομοθέτημα.

«Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος επέβαλε με εκβιασμούς και εκφοβισμούς στο κόμμα του να υπερψηφίσει αυτό το νόμο, είναι προσωπικά υπεύθυνος» τονίζουν οι ίδιοι.

«Σήμερα, όλες οι μάσκες έπεσαν και είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία (που τάσσεται υπέρ του προέδρου) στο Κοινοβούλιο συνεχίζει να προκαλεί την όξυνση της έντασης και να εγκρίνει νόμους με δόλια μέσα» καταλήγουν στην ανακοίνωση.

Βάσει των όρων που θέτει αυτός ο νόμος, η κυβέρνηση έδωσε περιθώριο 15 ημερών στους διαδηλωτές να αδειάσουν τους δρόμους και τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χορηγηθεί η αμνηστία.