Μετά την πρόσφατη πρόοδο στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, η ΙΑΕΑ θέλει να περάσει σε "πιο δύσκολα ζητήματα" και να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα της ενδεχόμενης στρατιωτικής πτυχής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Γιουκίγια Αμάνο

"Αρχίσαμε με την εφαρμογή πρακτικών και εύκολων μέτρων, ύστερα θα περάσουμε σε πιο δύσκολα ζητήματα", υπογράμμισε ο Αμάνο. 

"Ελπίζουμε βεβαίως στα επόμενα βήματα να συμπεριλάβουμε θέματα σχετικά με την πιθανή στρατιωτική διάσταση (του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος)", τόνισε. 

Για την υπηρεσία, το θέμα είναι να εξακριβωθεί εάν η Τεχεράνη εργάστηκε για την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν από το 2003 και μετά. 

Σε έκθεσή της, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2011, η ΙΑΕΑ παρέθετε ένα κατάλογο στοιχείων, τα οποία παρουσίασε ως αξιόπιστα, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια έκθεση την οποία απέρριψε το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου.