Η Κίνα αντέδρασε ζωηρά σήμερα στις επικρίσεις του Λευκού Οίκου ο οποίος την επικρίνει για τους "περιορισμούς" που επιβάλλει στην ελευθερία του Τύπου και ιδιαίτερα στους ξένους δημοσιογράφους.

Η διένεξη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον σημειώνεται μετά την αναχώρηση του Όστιν Ράμζι, ενός δημοσιογράφου των "Νιού Γιόρκ Τάιμς" ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Κίνα επειδή δεν του χορηγήθηκε βίζα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζέι Κάρνεϊ, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι τα μέτρα των κινεζικών αρχών "δεν κάνουν σεβαστή την ελευθερία του Τύπου και έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τη μεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ".

Το Πεκίνο απάντησε σήμερα.

Κίνα δεν δέχεται τις αδικαιολόγητες κατηγορίες των Αμερικανών και τους ζητεί να σεβαστούν τα γεγονότα και να μετρούν τα λόγια και τις πράξεις τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον πρέπει να είναι περισσότερο "ευνοϊκή σε ό,τι αφορά τις ανταλλαγές (δημοσιογράφων) και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών", πρόσθεσε.

Η υπόθεση έχει έρθει στη δημοσιότητα ενώ το κομμουνιστικό καθεστώς κατηγορείται για αντίποινα με στόχο δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ ή τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", που δημοσίευσαν έρευνες για τις τεράστιες περιουσίες συγγενών των κινέζων ηγετών.

Ο Ράμζι είναι ο δεύτερος μέσα σε 13 μήνες ανταποκριτής των "Νιού Γιόρκ Τάιμς" που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Κίνα επειδή δεν του χορηγήθηκε βίζα.

TAGS