Η Βουλγαρία δεν επιδιώκει κλείσιμο των συνόρων της με την Τουρκία για τις εμπορικές μεταφορές, αλλά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα του επιχειρηματικού της κόσμου. Αυτό δήλωσε, σήμερα, ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Δανιήλ Παπάζοφ, σχολιάζοντας τη μονομερή ακύρωση των αδειών των Βούλγαρων μεταφορέων για χρήση του οδικού δικτύου της Τουρκίας, για την οποία η Άγκυρα ειδοποίησε χθες τη Σόφια με επίσημη επιστολή.

Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό Τύπο, ο υπουργός Μεταφορών ανήγγειλε, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει προτείνει οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες και κυβερνητικοί παράγοντες να συζητήσουν σε συνάντησή τους τα απαραίτητα μέτρα για επίλυση όλων των προβλημάτων, που έχουν σχέση με την αμοιβαία παραχώρηση και με τον αριθμό των αδειών οδικής μεταφοράς εκ μέρους των αρμοδίων υπουργείων των δύο χωρών. 

Ο κ. Παπάζοφ διευκρίνισε, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ειδοποιήσει επίσημα την πρεσβεία της Τουρκίας για τις σχετικές προτάσεις της και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η σχετική βούλγαρο-τουρκική συνάντηση θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας, η Σόφια να παραχωρήσει στους Τούρκους μεταφορείς 125.000 άδειες όπως προβλέπει η διμερής συμφωνία του 2012, ο υπουργός επεσήμανε, ότι ως χειρονομία καλής θέλησης η βουλγαρική πλευρά έχει παραχωρήσει δέκα χιλιάδες άδειες περισσότερες για μετάβαση τράνζιτ τουρκικών φορτηγών προς τις χώρες της Ευρώπης (σ.σ. η Βουλγαρία είναι κύριος άξονας για τους Τούρκους μεταφορείς), σε σύγκριση με τις άδειες που έχουν πάρει οι Βούλγαροι μεταφορείς για τα ταξίδια τους προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής διαμέσου της Τουρκίας.

«Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει και κάποια αμοιβαιότητα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι, με καλή βούληση και εποικοδομητικό διάλογο, η Σόφια και η Άγκυρα θα καταφέρουν να αποτρέψουν μπλόκο των κοινών συνόρων, παρόμοιο με τους διαδοχικούς «εμπορικούς πολέμους» των μεταφορέων των δύο χωρών τα περασμένα τρία χρόνια.