Να επανεξετάσει τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολίτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης κάλεσε τη Σερβία ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τη Μουσουλμανική κοινότητα της χώρας στη συλλογική προεδρία.

Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς προέβη στην παραπάνω δήλωση με αφορμή τοποθετήσεις ότι η Σερβία ενδέχεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρώην διοικητή των μουσουλμανικών δυνάμεων την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, Νάσερ Όριτς.

"Ο Όριτς πέρασε από ενδελεχή έρευνα από τη Χάγη κι η έρευνα αυτή έχει ολοκληρωθεί. Αποκλείεται να καθίσει εκ νέου σε δίκη για τα ίδια εγκλήματα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, πολύ δε περισσότερο στη Σερβία" υπογράμμισε και πρόσθεσε πως εάν η Σερβία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Βοσνία και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμπεριφορά της απέναντι στους Βόσνιους πολίτες.

Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fena, είπε ακόμη πως όλη η υπόθεση συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία.

Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος προτίθεται να προσπαθήσει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις Σερβίας- Βοσνίας, με προσωπικές επαφές με τη σερβική πλευρά.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, είχε νωρίτερα διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ίδιου του Όριτς ότι η Σερβία διεξάγει εκστρατεία εναντίον του εξαιτίας των ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Δρίνας.