Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που στηρίζουν τους μαχητές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μέσω της παράνομης διακίνησης ζώων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο επέκτεινε το εμπάργκο όπλων και άλλων κυρώσεων προς το Κονγκό, κάτι που αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεχών συγκρούσεων στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου πολλές ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να προκαλούν τον αναταραχές.

Αναφέρεται επίσης ότι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια διεθνή ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι «πρόσωπα ή οντότητες που στηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔΚ μέσω του λαθρεμπορίου φυσικών πόρων -όπως ο χρυσός- και προϊόντων της άγριας φύσης».

Στις αρχές της εβδομάδας, το Συμβούλιο δήλωσε ότι οι κυρώσεις προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου μεγάλος αριθμός ελεφάντων έχουν σφαγιαστεί για τους χαυλιόδοντές τους, θα έχουν ως στόχο και τη λαθροθηρία.

Η περιβαλλοντική ομάδα, Παγκόσμιο Ίδρυμα Άγριας Ζωής, χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου λέγοντας ότι «ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας των ελεφάντων και του παράνομου εμπορίου ελεφαντόδοντου, απευθυνόμενο έτσι στη σχέση μεταξύ της αστάθειας στην περιοχή (το Κονγκό) και της εμπορίας άγριων ζώων».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, χαιρέτησε επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι αυτό θα «πρέπει να συμβάλλει όχι στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και στην προστασία των απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο».

Τον περασμένο μήνα, οι αφρικανικές και ασιατικές αρχές συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου ελεφαντόδοντου που απειλεί να αποδεκατίσει τον αριθμό των ελεφάντων.