Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή της μετά τις καταγγελίες ενός ουκρανού αντικυβερνητικού διαδηλωτή, ο οποίος ισχυρίστηκε πως απήχθη και βασανίστηκε επί μία εβδομάδα.

«Είμαι κατάπληκτη από τα εμφανή σημάδια παρατεταμένου βασανισμού και κακοποίησης» του ουκρανού ακτιβιστή Ντμίτρο Μπουλάτοφ, πολύ ενεργού εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Ο ακτιβιστής αυτός, ηλικίας 35 ετών και πατέρας τριών παιδιών, εξαφανίστηκε στις 22 Ιανουαρίου και εγκαταλείφθηκε χθες Πέμπτη σε ένα δάσος σε προάστιο του Κιέβου αφού κρατήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία και βασανίστηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η Άστον συνέδεσε την υπόθεση του Μπουλάτοφ με εκείνη του ακτιβιστή Γιούτι Βερμπίτσκι, η σορός του οποίου, που έφερε σημάδια βασανισμού, εντοπίστηκε σε ένα δάσος στις 22 Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για δύο υποθέσεις συγκεκριμένης στοχοποίησης» των ηγετών της Automaidan, του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς, εκτίμησε η Άστον.

«Όλες αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία κάλεσε τις ουκρανικές αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τρέχουσα ατμόσφαιρα εκφοβισμού και ατιμωρησίας που επιτρέπει να γίνονται τέτοιες πράξεις».