Στην ένταση που επικράτησε στο ιταλικό κοινοβούλιο τις δυο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, κατά την σημερινή τελετή έναρξης του ιταλικού δικαστικού έτους.

«Είμαι νηφάλιος σε ό,τι με αφορά, αλλά ανησυχώ για το κοινοβούλιο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στις διαμαρτυρίες των βουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας, όσο και στην απόφαση του κινήματος αυτού να κινήσει την διαδικασία για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας για καταστρατήγηση του Συντάγματος και να παραπεμφθεί σε δίκη στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Ναπολιτάνο είχε περιοριστεί χθες να δηλώσει σχετικά με την πρωτοβουλία για την αποπομπή του ότι «θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος».

Το M5S υποστηρίζει ότι ο Ιταλός πρόεδρος ευθύνεται για απόκρυψη στοιχείων περί διαπραγμάτευσης του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα της Σικελίας την δεκαετία του 1990.

Η πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών θεωρεί ότι είναι απίθανο να κατηγορηθεί ο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος ή ακόμη περισσότερο για εσχάτη προδοσία, αφού η διαδικασία αποπομπής ακολουθείται μόνο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.

Ο Γκρίλο συναντάται σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματός του.

Το M5S διατείνεται πως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας της Ιταλίας στην πραγματικότητα αποφασίσθηκε για να «δωριστούν» 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους ιδιωτικούς τραπεζικούς οργανισμούς που διακρατούν μέρος των μετοχών της.

Παράλληλα η βουλή της Ρώμης αρχίζει σήμερα να συζητά την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου η οποία συμφωνήθηκε από τον κεντροαριστερό ηγέτη Ματέο Ρέντσι και τον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.