Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι είπε σήμερα ότι οι παραχωρήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς προς την αντιπολίτευση δεν αρκούν, καθώς η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία συνέβαλαν στην υποχώρηση του νομίσματός της σε χαμηλό τεσσεράμιση ετών.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, επισήμανε επίσης ότι οι «εξωτερικές δυνάμεις» δεν πρέπει να αναμιχθούν στην κρίση, τονίζοντας πως επαφίεται στον ουκρανικό λαό να την επιλύσει.

«Αυτά που προσέφερε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχουν ακόμη φθάσει σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της συνόδου του Μονάχου για την ασφάλεια.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία», τόνισε, δίνοντας έμφαση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον εργάζονται «πλάι-πλάι» σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, επισήμανε ακόμη, επιμένοντας πάντως ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από μια πολιτική λύση» στη χώρα αυτή.

Εξάλλου νωρίτερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς πως θεωρεί υπερβολική την απαίτησή του οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να εγκαταλείψουν ένα κτίριο στο κέντρο του Κιέβου το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση κι επισήμανε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε θερμαινόμενους χώρους.

«Συμφωνώ ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτόν τον όρο», είπε αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. «Πρέπει η αντιπολίτευση να έχει μέσα για να κάνει διαδηλώσεις, διαφορετικά θα πρόκειται στην πραγματικότητα για μια επιχειρησιακή απαγόρευση των διαδηλώσεων», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ κάλεσε τον Γιανουκόβιτς «να περάσει από τα λόγια στις πράξεις», επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε και ο ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κέρι.

Την Τετάρτη, η Μέρκελ είχε σημειώνει ότι οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στην Ουκρανία υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να «εισακουστούν».

Πάντως σήμερα απέφυγε να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Κίεβο. Δεν είναι «η στιγμή» να εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας, είπε, «το ζήτημα δεν τίθεται προς το παρόν για εμένα», πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.