Εναντίον της ενίσχυσης της συμμετοχής της Γερμανίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη τάσσεται το 61% των Γερμανών, αλλά το 51% συμφωνεί με την συμμετοχή γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας σε συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, το 61% απορρίπτει την ιδέα, ενώ υπέρ ενός ενεργότερου ρόλου τάσσεται το 30% των ερωτηθέντων.

Την ίδια ώρα όμως σε δημοσκόπηση του περιοδικού Stern το 51% των ερωτώμενων συμφωνεί με την αποστολή περισσότερων δυνάμεων στην Αφρική για την συμμετοχή σε ανθρωπιστικές αποστολές, με το 43% να εκφράζει την διαφωνία του.

Από την δική του πλευρά ο Τουσκ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλάει με μια «ενωμένη φωνή» για το ζήτημα της Ουκρανίας και σημείωσε ότι κατέγραψε «ευρεία συναίνεση» μεταξύ του ιδίου και της Μέρκελ «για όσα πρέπει να γίνουν και να αποφευχθούν στην Ουκρανία».