Η Ρουμανία θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια και μετά θα ενταχθεί στην ευρωζώνη μολονότι θα μπορούσε να είναι υποψήφια προς ένταξη και από φέτος, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου.

«Αναμφίβολα θα εκπληρώσουμε όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ από φέτος», είπε ο Μπασέσκου αναφερόμενος στις προϋποθέσεις —όπως το όριο του χρέους και ο πληθωρισμός— που πρέπει να πληρούν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υιοθετήσουν το ευρώ. Σημείωσε όμως ότι το Βουκουρέστι θα επικεντρωθεί αρχικά στις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να αλλάξει το προφίλ της οικονομίας του και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του επειδή η χώρα του χάνει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό αλλά παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να αποτραπεί η φυγή των εργαζομένων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία με γηρασμένο ενεργό πληθυσμό.

Από τις αρχές του 2014 οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας των χωρών της ΕΕ καθώς και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2013, πριν από το επίσημο «άνοιγμα» των συνόρων 67.000 Ρουμάνοι είχαν καταφύγει στη Γερμανία αναζητώντας δουλειά.