Περίπου 300 Παλαιστίνιοι, συνοδευόμενοι από ισραηλινούς ακτιβιστές, εγκαταστάθηκαν την Παρασκευή σε 10 εγκαταλειμμένες οικίες κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, όπως ανέφερε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή με λεωφορεία και αυτοκίνητα, κρέμασαν πανό σε ένα από τα κτήρια στο οποίο είχαν γράψει, στα αγγλικά «δεν υπάρχει ειρήνη με εποικισμούς». Έχουν πάρει μαζί τους γεννήτριες και σχεδιάζουν να περάσουν τη νύχτα στα συγκεκριμένα σπίτια.

Στον τομέα έχουν αναπτυχθεί ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν επέμβει, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιλέγοντας να εγκατασταθούν στην κοιλάδα του Ιορδάνη, οι διαδηλωτές είχαν ως στόχο να καταγγείλουν την άρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από την περιοχή και να διαλυθούν οι ισραηλινοί οικισμοί.

Τον Μάρτιο του 2013, την εποχή που αναμενόταν για επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περίπου 200 παλαιστίνιοι ακτιβιστές είχαν στήσει καταυλισμό στο σημείο όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί εβραϊκός οικισμός, ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία τους απομάκρυνε, διαλύοντας τον καταυλισμό τους, μετά από μερικές ημέρες.