Στις 13 Απριλίου ορίστηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοσκι, λόγω χριστιανικής γιορτής.

«Οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας διεξάγονται τις τελευταίες 60 ημέρες της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στις 20 Απριλίου, είναι η μεγάλη χριστιανική γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου, με σεβασμό προς τα αισθήματα όλων των χριστιανών και προσέχοντας, ώστε στις 20 Απριλίου να μην διεξαχθεί ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος γύρος των εκλογών, αποφάσισα την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών για τις 13 Απριλίου 2014», δήλωσε ο Βελιάνοσκι.

Σημειώνεται ότι η θητεία του νυν Προέδρου της ΠΓΔΜ λήγει στις 12 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει ορίσει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι προσανατολίζεται να επιλέξει εκ νέου για υποψήφιό του τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Ιβάνοφ προβάλλει ως το μεγάλο «φαβορί» να επανεκλεγεί Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια προεξοφλούν ότι μαζί με τις προεδρικές, θα διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και η διεξαγωγή τους να συμπέσει με τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι, προσανατολίζονται να «σκηνοθετήσουν» ενδοκυβερνητική κρίση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.