Το κόμμα της φυλακισμένης ηγέτιδος της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε σήμερα ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να τερματίσει το κίνημα διαμαρτυρίας, που άρχισε πριν από τουλάχιστον δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι διενεργούν έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», μετά την εξέταση σκληρών δίσκων από υπολογιστές που κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο από την έδρα του κόμματος της Τιμοσένκο.

Η εν λόγω έρευνα των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, που ανακοινώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο «είναι ένα στοιχείο σεναρίου στρατιωτικής βίας, προετοιμασίας για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γκριγκόρι Νεμίρια, αξιωματούχος του κόμματος «Η Πατρίδα», τηλεφωνικά από το Μόναχο, όπου μετέχει σε συναντήσεις με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους.

Η δήλωση του στρατού την Παρασκευή, που ζήτησε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι «ένα άλλο στοιχείο» του σεναρίου αυτού, σύμφωνα με τον Νεμίρια, βουλευτή και επικεφαλής της ουκρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες πρωτοφανών διαδηλώσεων και συγκρούσεων, κυρίως στο Κίεβο, που προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 500, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ουκρανικός στρατός ζήτησε χθες τη λήψη έκτακτων μέτρων τονίζοντας ότι η κρίση απειλεί την «εδαφική ακεραιότητα» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.