Διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεισφέρουν ένα ποσό 315 εκατ. Δολαρίων για να ενισχυθούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η προετοιμασία της για την διοργάνωση εκλογών.

Το ποσό πάντως είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό των 409 εκατ. Δολαρίων, της οργάνωσης Αφρικανική Ένωση, για την σπαρασσόμενη από τη σύγκρουση Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους τελευταίους 13 μήνες.

Οι δεσμεύσεις για την οικονομική ενίσχυση, κατατέθηκαν από περίπου 60 διεθνείς δωρητές που συμμετείχαν σε σχετική Σύνοδο, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να χορηγήσει το μεγαλύτερο ποσό, που ανέρχεται σε 45 εκατ. Ευρώ, δηλαδή 61 εκατ. δολάρια.

«Έχουμε επίγνωση της κατεπείγουσας ανάγκης να χορηγηθεί πολιτική και οικονομική βοήθεια στη νέα μεταβατική κυβέρνηση στο Μπανγκί», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας της ΕΕ η οποία είναι αρμόδια για την Αφρική, ο Νίκολας Ουέστκοτ.

Η ΕΕ έχει καταστήσει διαθέσιμα συνολικά πάνω από 271 εκατ. δολάρια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αφότου η χώρα αυτή βυθίστηκε σε κρίση τον Δεκέμβριο του 2012. Τότε, η συμμαχία μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά εξεγέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης και τον Μάρτιο του 2013, ανέτρεψε τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, έναν χριστιανό πολιτικό.

Η Βρετανία υποσχέθηκε να συνεισφέρει 3,3 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει να καλυφθεί μέρος του κόστους της ανθρωπιστικής βοήθειας, αυξάνοντας το σύνολο του ποσού που έχει χορηγήσει στα 25 εκατ. δολάρια τους τελευταίους 13 μήνες.

Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να συνεισφέρει 3 εκατ. δολάρια, η Νορβηγία 1 εκατ. δολάρια και το Λουξεμβούργο 400.000 δολάρια.

«Σε αυτήν την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι δεσμεύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία. Μόνο μαζί, με ενότητα, θα επιτύχουμε», δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Αντρέ Ενζαπαγέκε, αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων.