Ο επικεφαλής του δημόσιου ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων και συντάξεων της Ιταλίας παραιτήθηκε σήμερα, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε λόγω των καταγγελιών περί σύγκρουσης συμφερόντων και παρατυπίες στην καταβολή συντάξεων, μια υπόθεση που προκάλεσε αμηχανία στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα.

Ο Αντόνιο Μαστραπάσκουα, ο επικεφαλής του INPS, παραιτήθηκε αφού η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου χθες Παρασκευή, που αναφέρει ρητώς ότι δεν επιτρέπεται σε ανώτατα στελέχη οργανισμών του δημοσίου να διατηρούν ταυτόχρονα θέσεις σε πάνω από ένα διοικητικό συμβούλιο, αφού αυτό δυνητικά δημιουργεί συγκρούσεις συμφέροντος.

Ο Μαστραπάσκουα επικρίθηκε έντονα αυτή την εβδομάδα όταν έγινε γνωστό πως δικαστήριο της Ρώμης διεξάγει έρευνα σχετικά με ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, του οποίου είναι ο γενικός διευθυντής και το οποίο φέρεται να επιδιδόταν σε παράνομες χρεώσεις και να καθυστερούσε την καταβολή συντάξεων.

Την Τετάρτη, ο Μαστραπάσκουα είχε αρνηθεί ότι διέπραξε ο,τιδήποτε επιλήψιμο και πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Αλλά η θέση του έγινε πολύ πιο δύσκολη όταν κοινοβουλευτικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον Ματέο Ρέντσι, τον γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος -του μεγαλύτερου της κυβέρνησης, στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός Λέτα- δήλωσαν ότι θα όφειλε να αποχωρήσει.

«Νομίζω ότι ο Μαστραπάσκουα έκανε μια σοφή επιλογή», δήλωσε ο Λέτα νωρίτερα σήμερα, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Αμπού Ντάμπι. «Αντιλήφθηκε το πνεύμα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ότι δεν μπορείς να βρίσκεσαι σε τέτοιες σημαντικές θέσεις χωρίς μια σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης».