Δικαστήριο του Καΐρου ανέβαλε σήμερα για την Τρίτη την δίκη του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή τέως προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που κατηγορείται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών, ενώ δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε άλλες δίκες.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, παρέμεινε σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις μετά την ανατροπή του, η μία εκ των οποίων αφορά κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Αρκετοί από τους 14 άλλους κατηγορούμενους, που βρίσκονταν σε γυάλινα κλουβιά, όπως και ο Μόρσι, γύρισαν την πλάτη στον δικαστή, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Ο Μόρσι κατηγορείται ότι υποκίνησε στην δολοφονία δέκα και πλέον διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο κατά την διάρκεια των ταραχών στα τέλη του 2012. Οι ταραχές αυτές είχαν ξεσπάσει στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι ο τότε πρόεδρος είχε εκδώσει ένα διάταγμα που ενίσχυε τις εξουσίες του.

Η δίκη αναβλήθηκε ώστε να εξεταστούν τεκμήρια, όπως βίντεο που απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση.