Η Κίνα δεν αισθάνεται απειλή από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι αισιόδοξη για την κατάσταση που επικρατεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Ιαπωνία να μην «διαδίδει φήμες» ότι το Πεκίνο σχεδιάζει μια νέα ζώνη αναγνώρισης πτήσεων.

Η Κίνα προκάλεσε ανησυχία στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο έτος, όταν ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας ζώνης αναγνώρισης πτήσεων στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σε μια περιοχή που καλύπτει τη συστάδα των ακατοίκητων νησίδων που είναι θέατρο διαμάχης μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο. Τα νησιά γνωστά ως Ντιαογού στα κινέζικα και Σενκάκου στα ιαπωνικά ανήκουν στην Ιαπωνία αλλά διεκδικούνται από την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν μετέδωσε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μια παρόμοιας ζώνης - όπου ξένα αεροσκάφη υποτίθεται ότι πρέπει να γνωστοποιούν προς το Πεκίνο την πορεία τους - στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Σε ανακοίνωση του αργά το Σάββατο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, όπου η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις. «Σε γενικές γραμμές, η Κίνα δεν αισθάνεται ότι υπάρχει απειλή για την εναέρια ασφάλειά της από τις χώρες του ASEAN» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφερόμενο στην Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Η Κίνα αισθάνεται αισιόδοξη για τις σχέσεις με τις χώρες που περιβάλλονται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη γενική κατάσταση στην εν λόγω περιοχή» ανέφερε το κινεζικό ΥΠΕΞ.Οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας είναι τεταμένες ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε σε ένα αμφιλεγόμενο μνημείο πεσόντων πολέμου.