Εύρεση μόνιμης λύσης στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την Κυριακή στο Μόναχο.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα,, ενώ ο Κέρι υπογράμμισε ότι οι ισχύουσες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα παραμείνουν.

Οι Κέρι και Ζαρίφ «συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι.

«Ο υπουργός Κέρι επανέλαβε ότι είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να διαπραγματεύονται καλή τη πίστει και το Ιράν να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του βάσει της προσωρινής συμφωνίας. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις ισχύουσες κυρώσεις», πρόσθεσε η Πσάκι.

Η Τεχεράνη και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) κατέληξαν τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη σε μια προσωρινή συμφωνία που προβλέπει την παύση κάποιων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα τη μερική άρση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη μόνιμης λύσης είναι προγραμματισμένος για τις 18 Φεβρουαρίου στη Βιέννη.