Στο Βίλνιους της Λιθουανίας έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο ουκρανός αντικυβερνητικός ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα απαγωγής προ ημερών και βασανίστηκε βάναυσα από αγνώστους, ενώ επισήμως καταζητείται από την αστυνομία κατηγορούμενος για «οργάνωση μαζικών ταραχών». 

Στον τραυματισμένο ακτιβιστή δόθηκε άδεια να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, μετά από πιέσεις που άσκησαν δυτικές κυβερνήσεις συγκλονισμένες από τις εικόνες του Μπουλάτοφ που έκαναν το γύρο του κόσμου. 

Ο 35χρονος ακτιβιστής, πατέρας τριών παιδιών, αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Κιέβου παρουσία του επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και ενός ακόμη ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης του Πέτρο Ποροσένκο. «Έχουμε σώσει μια ζωή σήμερα,» δήλωσε ο Ποροσένκο στο Reuters. «Θα το κάνουμε για όλους όσοι συλλαμβάνονται και κρατούνται», πρόσθεσε. 

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο Μπουλάτοφ έφτασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας μέσω της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγα. Αμέσως μετά την άφιξή του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε δήλωση, όπως ανέφερε δημοσιογράφος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλους τους ουκρανούς τραυματίες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών της αντιπολίτευσης και των άλλων τραυματιών», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας της Λιθουανίας Βιτένις Αντριουκάιτις.