Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέστρεψε σήμερα στο γραφείο του έπειτα από τέσσερις ημέρες αναρρωτικής άδειας, ενώ η πολιτική αντιπολίτευση πιέζει για περαιτέρω παραχωρήσεις εκ μέρους του για να τερματισθούν οι διαδηλώσεις κατά της εξουσίας του που διαρκούν ήδη περισσότερο από δύο μήνες. 

"Επέστρεψε στη δουλειά", δήλωσε ένας προεδρικός εκπρόσωπος. Ο Γιανουκόβιτς αναζητεί μια διέξοδο στην αντιπαράθεση με χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι έχουν πάρει τον έλεγχο του κέντρου του Κιέβου, ενώ κατά διαστήματα σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ριζοσπάστες διαδηλωτές και τις μονάδες καταστολής. 

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Η πρώτη δουλειά του Γιανουκόβιτς, μετά την επιστροφή του από μια απουσία που μερικοί θεώρησαν τέχνασμα τακτικής για να κερδίσει χρόνο, είναι να διορίσει ένα νέο πρωθυπουργό για να διαδεχθεί τον Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου υπό την πίεση του κινήματος διαμαρτυρίας. 

Σε άλλες παραχωρήσεις, ο Γιανουκόβιτς ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ακύρωση των πρόσφατων νόμων κατά των διαδηλώσεων και προσέφερε αμνηστία υπό όρους σε ακτιβιστές που συνελήφθησαν κατά την αναταραχή. 

Ωστόσο ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι λαμβάνουν τεράστια υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ασκούν σήμερα πίεση για περαιτέρω παραχωρήσεις. 

Καθώς το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει την Τρίτη, η αντιπολίτευση επιδιώκει μια ευρύτερη αμνηστία στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν συλληφθεί, καθώς και να υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο σύνταγμα, πράγμα που θα σημάνει ότι οι προεδρικές εξουσίες του Γιανουκόβιτς θα μειωθούν.