Το 31,5% των Ρουμάνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει σίγουρα στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο μελετών INSCOP.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν σχεδιάζουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι πολίτες της Ρουμανίας σε ποσοστό 31,5% απαντούν ότι σίγουρα θα προσέλθουν στις κάλπες και σε ποσοστό 24,1% απαντούν "πιθανότατα ναι". Το 20,9% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι "δεν έχει ακόμη αποφασίσει", το 9,1% απαντά "πιθανότατα όχι", το 8,4% "σίγουρα όχι" και το 6% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Το προφίλ εκείνων που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν δείχνει ότι είναι άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και εκείνοι που απαντούν ότι πιθανότατα θα ψηφίσουν είναι κάτοικοι αγροτικών περιοχών με χαμηλό εισόδημα.

Στη Ρουμανία σχεδιάζεται ταυτόχρονα με τις ευρωκλογές να διεξαχθεί δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα, απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Το 44,2% των Ρουμάνων θεωρεί ότι και οι δύο ψηφοφορίες είναι σημαντικές, το 14,3% εκτιμά ότι το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος είναι πιο σημαντικό και το 13,2% ότι οι ευρωεκλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία.

"Θεωρητικά το ποσοστό 31,5% των ερωτηθέντων που απαντά ότι σίγουρα θα ψηφίσει συμπληρώνεται από το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα ψηφίσουν ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και φθάνει το 45,%. Το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι σε σχετικά ήρεμη περίοδο, ανεπηρέαστη από εκλογικό κλίμα, το 31,5% απαντά ότι σίγουρα θα ψηφίσει. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι που δίνουν αβέβαιες απαντήσεις θα προσέλθουν στις κάλπες σε συνθήκες έντονης κινητοποίησης των πολιτικών κομμάτων με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες" δήλωσε ο διευθυντής του INSCOP Ρέμους Στεφουρέατς.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου για λογαριασμό της εφημερίδας "Αντεβαρούλ".