Από τη Φιλαδέλφεια και τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ξεκίνησαν οι φετινοί εορτασμοί της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου, που θα κορυφωθούν στις 27 Μαρτίου με την παρέλαση της Νέας Υόρκης, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Η παρέλαση σε κεντρικό δρόμο της Φιλαδέλφειας, κοντά στο ιστορικό Δημαρχείο, την περασμένη Κυριακή, αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για τους ομογενείς μας να δείξουν την περηφάνια τους για την εθνική τους καταγωγή, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της "Φωνής της Αμερικής".

Ιδιαίτερα "χρώμα" έδωσε η συμμετοχή παιδιών, διαφόρων ηλικιών, από τα ελληνικά σχολεία και τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής, ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες της Ελλάδας.

Συγκινητικό ήταν και το γεγονός ότι μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών και Αφρο-αμερικανών μαθητών, από το πρότυπο σχολείο "Odyssey School", τραγούδησαν μαζί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.

Τελετάρχης της παρέλασης ήταν ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νικόλας Καρακώστας. Δεύτερος τελετάρχης, ο Παύλος Κοτρότσιος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας "Hellenic News of America" και διοργανωτής της ετήσιας διεθνούς έκθεσης "Hermes Expo", ενώ τρίτος τελετάρχης ήταν ο δρομέας Kanes από το Γουΐλμινγκτον, ο οποίος διακρίθηκε για την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 2010.

Τους τελετάρχες τίμησε για την συμμετοχή τους και για την προσφορά τους στην ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών ο διοργανωτής τής εκδήλωσης και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας, Γιώργος Χωριάτης, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, που πήραν μέρος στην παρέλαση, όπως ο Δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Michael Nutter, ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης κ. Ευάγγελος, η βουλευτής Έλενα Παναρίτη, που εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων, οι πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, κ.ά.