Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου κατήγγειλαν την παρέμβαση του Ιράν και άλλων ξένων χωρών στα εσωτερικά τους και ανακοίνωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για "την ασφάλεια και την προστασία".

"Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών του Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρουν στρατεύματα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν.

Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ στις επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας εναντίον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε: "Συμμετέχουμε στο συνασπισμό για την ασφάλεια και την προστασία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ".

Εξάλλου και ένας μουσουλμάνος ιερωμένος από το Κατάρ που ασκεί μεγάλη επιρροή, ο σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι, δήλωσε ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη ήταν "απαραίτητη" και ότι απαντά στις επιθυμίες των Αράβων.

"Η διεθνής επέμβαση ήταν απαραίτητη, προσφύγαμε στον ΟΗΕ" για να σταματήσουμε το αιματοκύλισμα, πρόσθεσε ο σεΐχης αλ Καρντάουι στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Καντάφι ότι η διεθνής επέμβαση είναι μία νέα σταυροφορία ο Καρντάουι απάντησε: "Ο Καντάφι είναι ο προστάτης του Ισλάμ για να μπορεί να το αποφασίσει;".