Οι κάτοικοι της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης καταθέτουν κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 500 προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και με βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις που υιοθέτησε το δικαστήριο μέχρι τώρα έχει επιδικάσει αποζημιώσεις ύψους 1, 8 εκ. ευρώ.

Η νομική εκπρόσωπος του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μόνικα Μίγιτς δήλωσε στην εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφυγών συνδέεται με ανεκτέλεστες αποφάσεις που λαμβάνουν δικαστήρια της χώρας και αφορούν την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

Οι πολίτες της Βοσνίας αποφασίζουν επίσης να μηνύσουν το κράτος, επειδή δεν επιλύει ζητήματα αγνοουμένων του πολέμου, ζητούν επιστροφή των καταθέσεών τους σε συνάλλαγμα από τις τράπεζες «Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα» της Σλοβενίας και την «Ίνβεστ Μπανκ» της Σερβίας, προσπαθούν να περιέλθουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία τους αφαιρέθηκαν.

Η πιο γνωστή υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι των Γιάκομπ Φίντσι και Ντέρβο Σέιντιτς, οι οποίοι ως εκπρόσωποι μειονοτήτων στη Βοσνία δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για τη συλλογική προεδρία της χώρας και για τη Βουλή των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας.

«Οι 500 προσφυγές σε ετήσια βάση δείχνουν ότι στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη υπάρχουν μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και ότι δυστυχώς η εγχώρια δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική στη διασφάλιση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων» επεσήμανε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Σαράγεβο, Κασίμ Τρνκα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μεγάλο βαθμό περιπτώσεων αποδέχεται τις προσφυγές που φθάνουν από τη Βοσνία, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η βοσνιακή δικαιοσύνη δεν εφαρμόζει επαρκώς τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η σύγκριση του αριθμού των προσφυγών που κατατίθενται στο Στρασβούργο από τη Βοσνία με εκείνες από άλλες χώρες δείχνει ότι η κατάσταση στη Βοσνία είναι πολύ χειρότερη. Για παράδειγμα, από την Κροατία, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2013, κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 118 προσφυγές.

Ωστόσο, το ρεκόρ υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέχει μία άλλη χώρα της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Σερβία, εναντίον της οποίας έως τα μέσα του 2013 είχαν κατατεθεί 11.500 προσφυγές.