«Αποτύχαμε να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία»

«Αποτύχαμε να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία»

Η διεθνής κοινότητα έχει «αποτύχει σε μεγάλο βαθμό» όσον αφορά το σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, όπου εκτυλίσσεται «η χειρότερη τραγωδία» της εποχής μας, κατήγγειλε σήμερα στη Ρώμη η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

«Τα πράγματα δεν προχωρούν. Αντιθέτως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει την πρόσβαση (του πληθυσμού) σε ανθρωπιστική βοήθεια στον επιθυμητό βαθμό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κατά την έναρξη μιας συνάντησης της ομάδας εργασίας για τις προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα που δημιουργεί η κρίση.

«Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι τεράστιες (...) η συριακή κρίση είναι η χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία της εποχής μας, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των αμάχων που εμπλέκονται» σε αυτή, πρόσθεσε η Μπονίνο.

Για την Μπονίνο, «στην πράξη όλα είναι έτοιμα για να μπούμε στη Συρία και να προσφέρουμε κάποια ανακούφιση στον πληθυσμό που υφίσταται δεινά. Το ερώτημα δεν είναι: "έχουμε τα φάρμακα, έχουμε τα τρόφιμα, έχουμε τα μεταφορικά μέσα, έχουμε τα μέσα για να διανείμουμε τη βοήθεια. . ;" Όλα είναι έτοιμα». Για αυτό το λόγο η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αισθάνεται «ντροπή», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Βάλερι Έιμος και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επίσης συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται δέκα ημέρες μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς, που διακόπηκαν την Παρασκευή χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο