Παράταση μέχρι τις 2μ.μ. πήραν αύριο οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ηγέτιδας εταιρείας λιανικής πώλησης της Σλοβενίας, Mercator από τον κολοσσό της κροατικής βιομηχανίας τροφίμων, Agrokor.

Η Agrocor, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από μεγαλομέτοχο της Mercator, ζήτησε μία παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους της Mercator, που αποτελεί έναν από τους όρους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς.

"Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται" ανακοινώθηκε από την ποτοποιία Pivovarna Laško, η οποία μετέχει στις συνομιλίες, καθώς θέλει να "απαλλαγεί" από το μερίδιο 23% που κατέχει στην Mercator, όπως και μία ομάδα τραπεζών. Συνολικά 12 μέτοχοι της Mercator, που κατέχουν ποσοστό 53% του μετοχικού της κεφαλαίου, συνιστούν την κοινοπραξία, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την πώληση.

Μία από τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 μεταξύ της Αgrokor και της κοινοπραξίας των 12 μετόχων της Mercator, αφορούσε στην επίτευξη μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης των δανείων της Mercator με τις πιστώτριές της τράπεζες. Η προθεσμία για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής έληγε την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, η Agrokor αιτήθηκε μίας παράτασης. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων, η σύμβαση πώλησης του Ιουνίου προβλέπει ότι η Agrokor μπορεί να αποσυρθεί χωρίς την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Mercator δε μπορούν να συνεχιστούν πέραν της 31ης Μαρτίου, οπότε εκπνέει η τελική προθεσμία για τη μεταβίβαση των μετοχών, ενώ και το καθεστώς δικαιοστάσιου (moratorium), που δόθηκε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη σλοβενική εταιρεία για τις χρηματικές απαιτήσεις τους, λήγει επίσης.

Η Agrokor, πάντως, έχει τη δυνατότητα να παραιτηθεί από το συγκεκριμένο όρο ανά πάσα στιγμή μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν επίσης να συμφωνήσουν στην επέκταση της επίσημης προθεσμίας αναχρηματοδότησης.

Παρά το ότι η σύμβαση πώλησης υπογράφηκε περισσότερο από επτά μήνες νωρίτερα παραμένει ασαφές αν η Agrokor θα αποκτήσει τελικά το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της Mercator από την κοινοπραξία, η οποία εκτός από την Laško περιλαμβάνει τις δύο μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες NLB και NKBM και άλλες μικρότερες, αλλά και ξένες τράπεζες.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν αναφορές ότι η Agrokor στις αρχές του Ιανουαρίου μείωσε την προσφερόμενη τιμή ανά μετοχή στα 80 ευρώ, από τα 120 που είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο, με αντάλλαγμα μια κεφαλαιακή ενίσχυση στη Mercator.