Παρά το γεγονός ότι το Πεντάγωνο κατέβαλε κάθε συνατή προσπάθεια για το αντίθετο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε σήμερα τρεις φωτογραφίες που βαρύνουν τη θέση αμερικανών στρατιωτών, κατηγορούμενων για ωμότητες στο Αφγανιστάν. "Συγνώμη" από τους Αμερικανούς.

Στις δύο από τις φωτογραφίες, δύο αμερικανοί στρατιώτες στέκονται δίπλα στη σορό ενός άμαχου, τον οποίο δολοφόνησε σκόπιμα η μονάδα τους, και τραβούν τον νεκρό από τα μαλλιά, σαν τρόπαιο.

Δώδεκα στρατιώτες της ίδιας μονάδας εδιώχθησαν από τη στρατιωτική δικαιοσύνη και πέντε μεταξύ αυτών αναμένεται να περάσουν από στρατοδικείο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε στρατιώτες φέρονται να είχαν οργανώσει για να διασκεδάσουν τη δολοφονία τριών αφγανών πολιτών την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της αποστολή τους στη νότια επαρχία Κανταχάρ, και μερικοί εξ αυτών είχαν διαμελίσει τα πτώματα και κρατώντας διάφορα μέλη στα χέρια τους φωτογραφίστηκαν δίπλα στους νεκρούς.

Μια τρίτη φωτογραφία δείχνει τα πτώματα δύο θυμάτων, καθισμένα πλάτη με πλάτη μπροστά από ένα τεθωρακισμένο. Σύμφωνα με το περιοδικό, η φωτογραφία βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των κατηγορουμένων.

Το περιοδικό γράφει ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιδίωξε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, καθώς φοβόταν ότι αυτό θα είχε την ίδια συνέπεια με τη δημοσίευση φωτογραφιών που είχαν ληφθεί από τους αμερικανούς φρουρούς στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ που διέπρατταν βασανιστήρια και μεταχειρίζονταν ταπεινωτικά τους κρατούμενους για προσωπική τους ευχαρίστηση.

"Δημοσιεύουμε μόνο ένα ελάχιστο μέρος, τρεις από σχεδόν 4.000 φωτογραφίες και βίντεο, μόλις αυτό που είναι απαραίτητο για να διηγηθούμε την ιστορία ενός πολέμου που άρχισε με τις καλύτερες προθέσεις, που ήταν η εκδίωξη των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε εγκριθεί από τον ΟΗΕ, αλλά που εδώ πολύ καιρό έγινε ένας άλλος πόλεμος", γράφει το περιοδικό.

Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε σήμερα συγνώμη επίσημα "για τον πόνο" που προκάλεσε η δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες να διαπράττουν ωμότητες στο Αφγανιστάν.

"Συγνώμη" από τους Αμερικανούς

"Ζητούμε συγνώμη για τον πόνο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες αυτές", δήλωσε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Οι πρακτικές που διακρίνονται στις φωτογραφίες "είναι απεχθείς σε εμάς ως ανθρώπους και είναι αντίθετες με τις αρχές και τις αξίες του στρατού των ΗΠΑ".

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μια διαδικασία είναι σε εξέλιξη ενώπιον στρατοδικείου, επισημαίνει η ανακοίνωση. "Η διαδικασία στο στρατιωτικό δικαστήριο μιλάει από μόνη της", αναφέρει ο στρατός.

"Οι φωτογραφίες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την πειθαρχία, τον επαγγελματισμό και το σεβασμό που χαρακτήρισαν τη δράση των στρατιωτών μας επί σχεδόν δέκα χρόνια επιχειρήσεων" στο Αφγανιστάν, τονίζεται στην ανακοίνωση.