Ο Νάσερ αλ Κίντουα, ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι, απομακρύνθηκε από την ομάδα των διαπραγματευτών που συμμετέχουν στις συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη.

Μια διπλωματική πηγή είπε ότι ο Κίντουα «απολύθηκε» μετά από συνεχείς εκκλήσεις της συριακής κυβέρνησης να απομακρυνθεί από τη διαπραγμάτευση.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν την πληροφορία σημειώνοντας ότι ο Κίντουα είχε ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι σκόπευε να παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή διεθνούς μεσολαβητή και ότι θα ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται για τον Οργανισμό.

Ο Κίντουα, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ, είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον προκάτοχο του Μπραχίμι, τον Κόφι Άναν, τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις αποτέλεσε σημείο τριβής πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες καθώς οι αντιπρόσωποι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ζητούσαν να απομακρυνθεί από αυτή τη θέση.

Διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν ο Κίντουα εμφανίστηκε κατά την έναρξη των συνομιλιών, στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ, μαζί με τον Μπραχίμι.

Άραβες διπλωμάτες και πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι η Δαμασκός ήταν ανέκαθεν αντίθετη στην παρουσία του Κίντουα στις συνομιλίες. "Είχαν πει από την αρχή ότι θα προτιμούσαν να μην είναι εκεί, κυρίως επειδή παλαιότερα ήταν μέλος της παλαιστινιακής κυβέρνησης", είπε μια πηγή του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με έναν διαπραγματευτή της αντιπολίτευσης, δείχνει ότι βασικός στόχος του Μπραχίμι είναι να πετύχει μια συμφωνία. "Δεν τον νοιάζει αν θα πρέπει να θυσιάσει τον Κίντουα. Θέλει επίσης να πετύχει όσες περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί και από τις δύο πλευρές" συνέχισε.