Τουλάχιστον 26 άνθρωποι, μεταξύ τους και 11 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στο Χαλέπι από νέους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρόσθεσε ότι ο Ιανουάριος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.

Δώδεκα άνδρες, 11 παιδιά και τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του στρατού που είχαν για τρίτη ημέρα στόχο συνοικίες του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Χθες Κυριακή 36 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στην ίδια πόλη και το Σάββατο 85, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι επιδρομές αυτές, που πραγματοποιούνται την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν προς τα ανατολικά και τα βόρεια της πόλης, προκάλεσαν μαζική έξοδο των κατοίκων του Χαλεπιού, επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι κάτοικοι των συνοικιών ξεκίνησαν να φεύγουν πριν τρεις ημέρες, καθώς αυξάνονταν οι επιθέσεις με βαρέλια με εκρηκτικά», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

«Κάποιοι έφυγαν για την Τουρκία, αλλά πολλοί άλλοι δεν έχουν πού να πάνε, εκτός από τις δυτικές συνοικίες της πόλης οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και άλλες περιοχές του Χαλεπιού όπου σημειώνονται μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη Δαμασκό, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε την έξοδο των κατοίκων του Χαλεπιού προς τομείς της πόλης που ελέγχονται από την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην επαρχία Χάμα το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον πέντε φοιτητών, που έχασαν τη ζωή τους όταν μια ρουκέτα που έριξαν οι εξεγερμένοι έπληξε μια συνοικία η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι αλαουίτες.