Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατήγγειλε σήμερα τον «εξτρεμισμό» των διαδηλωτών, προειδοποιώντας την αντιπολίτευση να μην «υποκινεί το μίσος» με κίνητρο τον αγώνα της για την εξουσία.

«Πρέπει να πούμε όχι στον εξτρεμισμό, τις ακρότητες, την υποκίνηση στο μίσος εντός της κοινωνίας στον αγώνα για την εξουσία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα «στρογγυλό τραπέζι» με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Ο Γιανουκόβιτς ανέλαβε και πάλι σήμερα τα καθήκοντά του αφού την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι παίρνει άδεια «για λόγους ασθενείας». Προτεραιότητά του τις επόμενες ημέρες θα είναι να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό στη θέση του Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου, ο Γιανουκόβιτς σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της αντικατάστασης του Αζάροφ με την αντιπολίτευση και ενδέχεται να προτείνει ένα όνομα εντός της εβδομάδας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον αναμένεται να φτάσει στο Κίεβο αργά αύριο το βράδυ και να συναντηθεί την Τετάρτη τόσο με τον πρόεδρο όσο και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να πάει στη Ρωσία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, η έναρξη των οποίων θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου.

«Ο Γιανουκόβιτς θα πάει στο Σότσι για τους Ολυμπιακούς», είπε ο Κοζάρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση ότι άσκησε οικονομικές πιέσεις στην Ουκρανία για να αποτρέψει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.