Τα σερβικά δικαστικά όργανα εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην διοικητή του στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς και του πρώην διευθυντή της αστυνομίας στην πόλη, Χάκια Μεχόλιτς.

Η διεύθυνση συντονισμού των αστυνομικών υπηρεσιών της Βοσνίας ενημερώθηκε για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης κατά των Όριτς και Μεχόλιτς, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα, το 1992.

Το Βελιγράδι ενημέρωσε και την έδρα της ίντερπολ στη Λυόν, η οποία θα αποφασίσει αν θα εκδοθεί ερυθρά αγγελία αναζήτησης για τους Όριτς και Μεχόλιτς, που είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες- μέλη του οργανισμού.

Οι Νάσερ Όριτς και Χάκια Μεχόλιτς βρίσκονται στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η οποία δεν εκδίδει σε άλλη χώρα υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Η αναγγελία έκδοσης διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους Όριτς και Μεχόλιτς προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα έντονες αντιδράσεις εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη.

Ο Νάσερ Όριτς, διοικητής 28ης μεραρχίας του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, αθωώθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου δικάστηκε για εγκλήματα σε βάρος Σέρβων, ενώ ο Μέχολιτς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αντιμέτωπος με κατηγορίες.

Η σερβική εισαγγελία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος του Όριτς και τεσσάρων συνεργατών του για την εκτέλεση εννέα Σέρβων αμάχων τον Ιούλιο του 1992 στις περιοχές Ζαλάζιε και Ντόνι Ποτοτσάρι του δήμου της Σρεμπρένιτσα.