Οι Αφγανοί Ταλιμπάν διέψευσαν σήμερα ένα δημοσίευμα περί μυστικών επαφών ανάμεσα στο κίνημά τους και Αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρά το γεγονός ότι ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συνομιλίες.

Κορυφαίοι Αφγανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έγραψε χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του Καρζάι, Αϊμάλ Φάιζι. 

Ερωτηθείς σχετικά από το Γερμανικό Πρακτορείο, ο βοηθός εκπρόσωπος του Καρζάι Φάγεκ Ουαχίντι επιβεβαίωσε το δημοσίευμα αυτό.

Η Καμπούλ πασχίζει να διεξαγάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να πολεμούν εναντίον της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης μετά την ανατροπή τους το 2001. Ένας εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος απέρριψε τις πληροφορίες περί συνομιλιών κάνοντας λόγο περί «αβάσιμων φημών».

«Απορρίπτουμε εντόνως κάθε φήμη και δημοσίευμα σχετικά με συναντήσεις ηγετών μας με την κυβέρνηση της Καμπούλ», δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Κανένας από το κίνημά μας δεν διεξήγαγε επίσημες ή ανεπίσημες, δημόσιες ή μυστικές, συναντήσεις με την κυβέρνηση της Καμπούλ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ταλιμπάν ήταν εκείνοι οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τις επαφές το Νοέμβριο, αλλά οι συνομιλίες που έγιναν δεν «απέφεραν κάποια χειροπιαστή συμφωνία, ούτε καν προχώρησαν τόσο ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Οι Ταλιμπάν δημόσια έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Καρζάι να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, αποκαλώντας τις σημερινές αρχές στο Αφγανιστάν μια «κυβέρνηση-μαριονέτα των ΗΠΑ».

Η οργάνωση είχε ανοίξει ένα γραφείο στο Κατάρ, με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά το έκλεισε όταν ο Καρζάι και στελέχη της αφγανικής κυβέρνησης διαμαρτυρήθηκαν διότι οι επιγραφές σε αυτό παρέπεμπαν στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν όταν το κίνημα βρισκόταν στην εξουσία στο Αφγανιστάν (1996-2001).