Μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν κινήσει την πρωτοβουλία «Όλοι εμείς- Για μία Κροατία όλων μας» απηύθυναν έκκληση στη Βουλή και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας να αποτρέψουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη χρήση του κυριλλικού αλφάβητου.

Οι οργανώσεις ζητούν από τους νομοθέτες να διασφαλίσουν την προστασία της εθνικής ισότητας στην Κροατία και να καταθέσουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του ζητήματος του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα θα είναι αντισυνταγματικό επειδή υπονομεύει τα δομικά στοιχεία της κρατικής υπόστασης της Κροατίας και τις θεμελιώδεις αξίες του κροατικού Συντάγματος, δήλωσε η Μαρίνα Σκρμπαλο, εκπρόσωπος της ΜΚΟ GONG, που επιτηρεί τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα.

Ο Ίβαν Νόβοσελ από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Νέων είπε ότι, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα, οι μειονότητες θα χάσουν το δικαίωμα χρήσης της γλώσσας και της γραφής τους σε δέκα διοικητικές μονάδες.

Οργάνωση βετεράνων πολέμου από το Βούκοβαρ, που αντιδρά στη χρήση της κυριλλικής γραφής στην πόλη, στην οποία το 1/3 του πληθυσμού είναι Σέρβοι, παρέδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλή 680.000 υπογραφές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη χρήση γλώσσας και γραφής των μειονοτήτων.