Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ως «ασιάτη Χίτλερ» για τη βούλησή του να αυξήσει την στρατιωτική δύναμη της χώρας του με στόχο, όπως έχει διακηρύξει, «την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας».

Η επίθεση στον κ. Άμπε ήρθε από το κύριο άρθρο του επίσημου βορειοκρεατικού πρακτορείου KCNA, μετά από σχετικά σχόλια της εφημερίδας του Κόμματος Εργατών Κορέας «Rodong Sinmun» τον περασμένο μήνα, στα οποία ο ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτηριζόταν ως «μιλιταριστής μανιακός» για την προσπάθειά του να αλλάξει το πασιφιστικό ιαπωνικό σύνταγμα.

Ο συνταγματικός χάρτης της Ιαπωνίας, ψηφισμένος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιθανότατα θα αναθεωρηθεί έως το 2020, καθώς, όπως σημείωσε πρόσφατα ο κ. Άμπε, περιορίζει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ιαπωνίας μόνο στην απολύτως απαραίτητη αυτοάμυνα.

Το κύριο άρθρο του πρακτορείου KCNA τιτλοφορείται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «Πρόκειται για την ανάδυση ενός ασιάτη Χίτλερ;» και σε αυτό σημειώνεται ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός επικαλείται την απειλή της Βόρειας Κορέας μονάχα για να δικαιολογήσει την επέκταση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της δικής του χώρας.

«Υπερδεξιές ομάδες υπό την καθοδήγηση του Άμπε προσπαθούν να στρέψουν τη διεθνή κριτική από την Ιαπωνία προς άλλες κατευθύνσεις», αναφέρεται συγκεκριμένα.