Η πρώτη δίκη στη Γαλλία ενός πρώην αξιωματικού του στρατού της Ρουάντας για το ρόλο του στη γενοκτονία του 1994 άρχισε σήμερα στο Παρίσι, έστω και αργά, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουάντας Τζόνστον Μπουσίνγκγε, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «καλό σημάδι».

Ο πρώην λοχαγός Πασκάλ Σιμπικάνγκουα δικάζεται για συνέργεια στη γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε σχέση με τη σφαγή 800.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μελών της φυλής των Τούτσι, κυρίως από εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου, στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 1994.

Η δίκη αυτή είναι η πρώτη στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά τη δίκη των συνεργατών των Ναζί, Μορίς Παπόν και Πολ Τουβιέ, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ο ηλικίας 54 ετών Σιμπικάνγκουα κατηγορείται για υποκίνηση, οργάνωση και συνέργεια στη γενοκτονία, με τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής των Χούτου και την εγκατάσταση των φυλακίων όπου η πολιτοφυλακή σφαγίασε πολλά από τα θύματά της. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Θύματα της γενοκτονίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δίκη, εκτιμώντας ότι συνιστά αλλαγή της στάσης της Γαλλίας απέναντι στη γενοκτονία αυτή.

Ως τώρα η Γαλλία απέρριπτε τα αιτήματα της Ρουάντας για την έκδοση στο Κιγκάλι ορισμένων εκ των δεκάδων υπόπτων Χούτου που έχουν καταφύγει στο γαλλικό έδαφος.

Οι γαλλικές αρχές απέφευγαν μέχρι σήμερα να δικάσουν υπόπτους στη Γαλλία βάσει του κανόνα οικουμενικής δικαιοδοσίας, που τούς επιτρέπει να δικάζουν ανθρώπους για σοβαρά εγκλήματα, τα οποία διέπραξαν εκτός της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν συνδέσει αυτό το δισταγμό των γαλλικών αρχών –ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών– με τους δεσμούς της Γαλλίας με την κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξουσία στη Ρουάντα όταν άρχισαν οι δολοφονίες, η πλειοψηφία των μελών της οποίας προερχόταν από τη φυλή των Χούτου.

Η Ρουάντα κατηγορεί τη Γαλλία ότι εκπαίδευσε τις πολιτοφυλακές των Χούτου που πρωτοστάτησαν στις σφαγές, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί το Παρίσι.

Το Κιγκάλι διέκοψε τις σχέσεις με τη Γαλλία από το 2006 ως το 2009. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν επί Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Γαλλία διέπραξε «σοβαρά λάθη» σε σχέση με τη γενοκτονία.