Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο την 18η Φεβρουαρίου, αφού ανέλαβε την εξουσία με βασική της αποστολή την τόνωση μιας οικονομίας που πασχίζει να ανακάμψει από την ύφεση.

Βάσει του νομικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα, κάθε κυβέρνηση υποχρεούται να ζητεί την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου μέσα σε 30 ημέρες αφού αναλάβει την εξουσία. Οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας αυτής κατά την έναρξη των εργασιών της νέας περιόδου της κάτω βουλής σήμερα.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν διόρισε τη νέα κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, τερματίζοντας το κενό εξουσίας που διαρκούσε για επτά μήνες και είχε παραλύσει την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Η τρικομματική κυβέρνηση συμμαχίας —την οποία σχημάτισαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Σομπότκα, το κεντρώο ANO και οι Χριστιανοδημοκράτες— καταλαμβάνει τις 111 από τις συνολικά 200 έδρες στην κάτω βουλή, κάτι το οποίο της εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στην διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση του Σομπότκα σχεδιάζει να αμβλύνει εν μέρει την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ευρωζώνη.

Διαδέχεται μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία κυβερνούσε από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της κεντροδεξιάς εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς.